HTML

nathanp kajás dolgai

Ételek, italok, és dolgok körülöttük
Konkrétabban

Friss topikok

  • naneee3: Hűűű! Pont így szeretem. Rengeteg sonkát spóroltam össze húsvétkor, így napokig kitolhatom az élve... (2012.04.11. 21:24) Un hemendex, mademoiselle?
  • Yvettebabacool: @Celtic: a babot ha felig megfozod a finglevet le kell rola folyatni, akkor fingmentes lesz (2010.08.05. 21:15) Mistadobalina Mr. BAB Dobalina
  • Yvettebabacool: A hazi kecsop jelentoseget a mai magyar asszonyok haztartasaban alabecsulni igencsak fegyelmezetle... (2010.08.05. 21:13) Házi ketchup
  • regisztráltam: Áááá! Egyik fő kedvenc kaja!! Mennyit ettünk az utcai árusoknál ilyet odaát! Telitalálat. (2010.03.11. 19:30) Csevapcsicsa vagy mi a picsa
  • readea: Ale lubię Zubrówkę z sokiem jabłkowym i bez. (2010.03.05. 19:59) Rześki Ogórek

Linkblog

2009.07.29. 09:00 chef nathanp

Sok gerezd

Címkék: saláta vacsora fokhagyma

Beteg vonzódás, tudom. Annyira büdös, hogy még a vámpírokat is elrettenti. De alig pár napot bírok ki fokhagyma nélkül. Ráadásul támadhatatlan ideológia van mögötte; jó néhány,  általában egészségtelennek ítélt életvezetési szokásom későbbi jó irányba fordulása előtt gyakran, és ipari mennyiségben kompenzálok fokival, mivel jó hatással van a szív-, és érrendszer működésére, segíti az anyagcserét, antibiotikus, satöbbi. Drága anyámat is ezzel szoktam nyugtatni, mikor aggódik, és a biztonság kedvéért erősen ajánlja a kardiológiai kivizsgálást, így harminc fölött. Egy-egy vadabb fokhagymás kaja után úgy érzem, hogy az érfalaim olyanok, mint a Cortina D'Ampezzo-i bobpálya a téli napsütésben, az élet meg úgy hasít bennem, mint a Lange-Rödiger-Kuske-Putze német négyes a második futamban. Lehet, hogy nem így van, de jó ezt hinni. A fokhagymás kaják szerintem intimek, otthon kell az ilyesmit enni, lehetőleg vacsorára, vagy hétvégén, bár van az a rágómennyiség/petrezselyem/citrom, ami nagyjából semlegesíti az illatot, na meg a fogmosás is sokat segít.

Madársaláta friss paradicsommal, Serrano sonkával, mozzarellával citromos-olívás-bazsalikomos-fokhagymás pirítóssal

Madársalátát egyre több helyen lehet kapni, én a Spar salátás hűtőpultjából emeltem le egy dobozzal, amiből nagyjából 3-4 főnek kijön a vacsora. 3 szem fürtös paradicsomot, 2 csomag mozzarellát, és egy 100 grammos vékonyan szeletelt Serrano sonkát dobtam a kosárba, utóbbi simán helyettesíthető szerintem Fekete-erdei sonkával, vagy akár valami prémium érlelt tarjával, nyilván ízlés, meg a vacsorára szánt összeg szerint. A kenyerek közül is hasonlóan lehet választani, nekem most bajor rozscipót sikerült beszereznem.

Bazsalikomot lehet kertben is nevelni, nekem még sosem sikerült, így marad a cserepes a zöldségszekcióból. Fokhagyma, citrom és olívaolaj pedig mindig legyen otthon. Aztán megy minden, mint a karikacsapás, ha szerencsém van, a madársalit meg sem kell mosni, mehet a tálba, rá a csíkokra vágott sonka, a felkockázott paradicsom és mozzarella (koktélparadicsommal és mini mozzarellagolyókkal is működik), pár csepp olívaolaj, bazsalikomos balzsamecet, ha van, és frissen őrölt bors mehet a tetejére.

Most jön a lényeg: fél-háromnegyed deci extra szűz olívaolajba egy marék friss bazsalikomlevelet vágok, és vagy 6-8 gerezd fokhagymát zúzok rá, sőt, egy negyed citromot is rácsavarok. A kenyérszeleteket én teflonban, szárazon pirítom, a végén szedek rá egy emberes adagot a fűszeres/zöldes/olívaolajos Felipéből.

A tálra rendezés aztán szabadon választott.

Őrült finom cucc!

A Rehab után, életemben először, a kertben írtam posztot a tardára. Előtte besalátáztunk a csajommal, meg fröccsöt ittunk badacsonyi száraz fehérből. Mire Levcso megjött, már csak bor maradt, meg fokhagymaszag, de azért jót dumáltunk, tisztes távolból.

Én meg éreztem, hogy totál meggyógyultam.

Fokhagymás kajákról írok még sokat, de ha van tuti ötletetek, ne kíméljetek, hátha még nem ismerem.

18 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://merokanal.blog.hu/api/trackback/id/tr461274719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.07.29. 10:02:50

egészségedre! nekem a serranoi sonkától lábad könnybe a szemem, nem a fokhagymától, főleg ha rágondolok arra a malagai hentesre, aki a hatalmas késével zokognivalóan gyönyörű szeleteket vágott.

de oké, hétvégére jó lesz a spárból is, max a szürkebarátot helyettesítem valami mással.

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.29. 10:12:02

Nekem a serranoi sonkától akkor lábad könnybe a szemem, amikor jaialait játszik Gyilkos Mendezzel és Lui el Topoval ;) A fokhagymától a kor előrehaladtával rosszul vagyok. Ezt megosztom a pincérrel, majd rendelek valamit, amiben nagyon sok van.

Negatív fokhagyma élmény, amikor 16 évesen már fél órája csemegéztünk zsugázás közben egy nagy tál tere-fere káró-pikk-treff-kör sós rágcsát, és észrevettük, hogy rajtunk kívül még mások is eszik, a biológiai taxonómia szerint jó pár osztállyal lejjebbről. You know kukac. Azonnal gyermekkori félelmek előtörése, és egész gerezdeket toltunk le, hogy megöljük, ha ettünk belőlük is. Ááááá :((

Jó a fotó!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.07.29. 10:13:23

Az idei év könnybelábadós kajája nekem, már feltéve, hogy azt hazudom, hogy volt előtte is: csokoládé szuflé a Borbíróságon. Kopp-kopp a kanállal kívül, kellemesen meleg sütemény, felvágom, és belőle tökéletesen csokoládéízű, nem geil, nem agyontejezett, nem agyoncukrozott forró fanyar massza ömlik lassan, egyenesen a lelkembe. Vagy csak a borok voltak jók előtte. Nem tűnt betegnek.

chef nathanp 2009.07.29. 10:21:51

@nosferato: @izomtibor: jamón, jamón-ban megvan az ifjú Javier Bardem éjszakai bikás jelenete?
Nem tudom, hogy ugrott be. ;)

IzomTibi · http://tibor.blog.hu 2009.07.29. 10:44:41

@chef nathanp: erdekes nekem a jamon jamonrol elsore inkabb penelope kisasszony szokott eszembe jutni:)

bldo 2009.07.29. 11:08:22

Nekem alig egy éve tiszta, hogy a Jamon Serrano egy sokafajta, addig csak a legjobbabb Bud Spencer filmből ismertem, és azt hittem, hogy csupán egy viccesen hangzó név. :]

Celtic 2009.07.29. 11:24:40

Sajnos a fokhagymanak a szagat sem birom, nemhogy az izet, igy ez kimarad. Viszotn neha rosszul vannak ismeroseim, mikro latjak, hogy a voroshagymat ugy harapom, mint az almat.

Modor Tibi · http://modoros.blog.hu 2009.07.30. 10:05:23

Félek tőle, Nati. A szag napokig kitarthat, tényleg csak péntek este merek ilyeneket lakmározni, feltéve, hogy nem csinálok semmit a hétvégén.

Celtickel egyetértésben inkább vörös, mint fok :-))

Tsoki 2009.07.30. 21:51:38

Hehehe, a tzatziki is jó sok fokival jó, nemde?!:D

raoul_duke 2009.08.03. 19:09:04

Nem büdös a fokhagyma, csak annak mondják. Azt kell elérni, hogy ne a büdös szagok közé sorolják a népek, így bármikor ehető lesz.

Nyelvész Józsi · http://szleng.blog.hu/ 2009.08.27. 23:18:47

Én bármikor bazmeg, éjjel-nappal, délutánosba', úgy küldöm a fokhagymát, mintha kéne. :)

Remélem a blog folytatódik, Natikám!

sorica123 (törölt) 2009.09.08. 20:10:14

A fokhagymában nem a bűz riogatja a vámpírokat. Se a mezei tündéreket. Bár ki tudja. Engem többek között pont a fokhagymaszag az, ami nem tud elborzasztani, pedig hivatalból ugye pfúj.

sóskatáska 2009.09.09. 00:27:19

hi!
nathamp itt is meg a töbi blogon is le vagytok állva. ak egyszer volt a hét bloggere anak már nem is kel irnia csak faszot veregetni?
vonakozik ez Tiboru, Igaságos Izom tibor, Carlos meg hasonló szerzőkre.
Foglaljátok a "kedvencek"ben a3kb-t.
Álljatok neki alkotni mert törölve lesztek. s ez most komoly!!!!

Horváth Oszkár · http://oszkarsag.blog.hu 2009.09.09. 16:23:07

@sóskatáska: Skandallum! Csak úgy tehetik jóvá, ha megismétlik a 20 és 21. részt a Borostyán című olasz sorozatból! :))

www.kecskefeszek.hu/_mp3/mp3.php/telefonos-beszolasok/felhaborito-kerem-2.html

ssüni 2009.10.07. 23:49:38

És itt bezzeg nem vagytok modorosak, Tibi és Józsi. A modoros blog meg csak úgy visszhangzik a sonkától meg az olivaolajtól és badacsonyi szürkebaráttól. :-)

Vérnyúl, Döme, Dagi, Fufu, avagy a Jó, a Rossz, és 2009.10.08. 12:12:35

tavasz, friss fokhagymafejek a zőccségesné'.

kb. 10 fej, pihe-puha héjjal, mint a babapopsi, oszt bele az egész a turmixgépbe, bő olívaolajjal, oszt turmix. cucc krémesít, bele egy kihipózott befőttesüvegbe, lezár, üveg be a hűtőbe. szükség esetén elővétel, csirke/pulyka/sertés/marha/zőccség hátának erőteljes megkenegetése a testápolóval, némi só, oszt be a sütőbe. nyami.

gasztrosznobizmus esetén némi felturbózás bazsalikommal, kakukkfűvel, majorannával, oreganóval, tárkonnyal, babérlevéllel, balzsamecettel, stb-vel. csirke mellé édeskömény, enyhén megsütve, zellerszárral.

gasztroparasztizmus esetén kenyérre kenni, szalonnás sült zsírt rácsöpögtetni, pici só, pirospaprika rászór, egy-két szelet ecetes-sós hagyma hozzá, vagy tv-paprika, akár paradicsom. káúbász hozzá, természetesen.

na megyek enni, éhes lettem.

RoFä 2009.10.21. 11:29:26

Ecettel szeliditve a szag csokken, de ugy is nagyon finom.

fairwolf 2010.01.12. 13:21:56

Azé a mondat:
"egy 100 grammos vékonyan szeletelt Serrano sonkát dobtam a kosárba, utóbbi simán helyettesíthető szerintem Fekete-erdei sonkával, vagy akár valami prémium érlelt tarjával, nyilván ízlés, meg a vacsorára szánt összeg szerint"
NAGYON GÀZ! Világok vannak egy Schwarzwaldschinken, füstölt tarja és Serrano sonka között. Kb ugyanolyan hasonlat mint szakács suliban a tanárom dumája: pármai sonkát lehet helyettesíteni füstölt sonkával a piacról/szarvasgombát pedig a fekete retek héjával...
Nonszensz és igénytelen. Ha Serrano akkor az legyen az, mert annak olyan az íze. Ha nincs rá pénz, nem eszünk Serranói sonkát. Basta.

Ugyanolyan badarság mint pl. Wartsteiner sört Köbányi Világos-sal - sör-sör alapon - pótolni ?