Beteg vonzódás, tudom. Annyira büdös, hogy még a vámpírokat is elrettenti. De alig pár napot bírok ki fokhagyma nélkül. Ráadásul támadhatatlan ideológia van mögötte; jó néhány, általában egészségtelennek ítélt életvezetési szokásom későbbi jó irányba fordulása előtt gyakran, és ipari mennyiségben kompenzálok fokival, mivel jó hatással van a szív-, és érrendszer működésére, segíti az anyagcserét, antibiotikus, satöbbi. Drága anyámat is ezzel szoktam nyugtatni, mikor aggódik, és a biztonság kedvéért erősen ajánlja a kardiológiai kivizsgálást, így harminc fölött. Egy-egy vadabb fokhagymás kaja után úgy érzem, hogy az érfalaim olyanok, mint a Cortina D'Ampezzo-i bobpálya a téli napsütésben, az élet meg úgy hasít bennem, mint a Lange-Rödiger-Kuske-Putze német négyes a második futamban. Lehet, hogy nem így van, de jó ezt hinni. A fokhagymás kaják szerintem intimek, otthon kell az ilyesmit enni, lehetőleg vacsorára, vagy hétvégén, bár van az a rágómennyiség/petrezselyem/citrom, ami nagyjából semlegesíti az illatot, na meg a fogmosás is sokat segít.
Madársaláta friss paradicsommal, Serrano sonkával, mozzarellával citromos-olívás-bazsalikomos-fokhagymás pirítóssal
Madársalátát egyre több helyen lehet kapni, én a Spar salátás hűtőpultjából emeltem le egy dobozzal, amiből nagyjából 3-4 főnek kijön a vacsora. 3 szem fürtös paradicsomot, 2 csomag mozzarellát, és egy 100 grammos vékonyan szeletelt Serrano sonkát dobtam a kosárba, utóbbi simán helyettesíthető szerintem Fekete-erdei sonkával, vagy akár valami prémium érlelt tarjával, nyilván ízlés, meg a vacsorára szánt összeg szerint. A kenyerek közül is hasonlóan lehet választani, nekem most bajor rozscipót sikerült beszereznem.
Bazsalikomot lehet kertben is nevelni, nekem még sosem sikerült, így marad a cserepes a zöldségszekcióból. Fokhagyma, citrom és olívaolaj pedig mindig legyen otthon. Aztán megy minden, mint a karikacsapás, ha szerencsém van, a madársalit meg sem kell mosni, mehet a tálba, rá a csíkokra vágott sonka, a felkockázott paradicsom és mozzarella (koktélparadicsommal és mini mozzarellagolyókkal is működik), pár csepp olívaolaj, bazsalikomos balzsamecet, ha van, és frissen őrölt bors mehet a tetejére.
Most jön a lényeg: fél-háromnegyed deci extra szűz olívaolajba egy marék friss bazsalikomlevelet vágok, és vagy 6-8 gerezd fokhagymát zúzok rá, sőt, egy negyed citromot is rácsavarok. A kenyérszeleteket én teflonban, szárazon pirítom, a végén szedek rá egy emberes adagot a fűszeres/zöldes/olívaolajos Felipéből.
A tálra rendezés aztán szabadon választott.
Őrült finom cucc!
A Rehab után, életemben először, a kertben írtam posztot a tardára. Előtte besalátáztunk a csajommal, meg fröccsöt ittunk badacsonyi száraz fehérből. Mire Levcso megjött, már csak bor maradt, meg fokhagymaszag, de azért jót dumáltunk, tisztes távolból.
Én meg éreztem, hogy totál meggyógyultam.
Fokhagymás kajákról írok még sokat, de ha van tuti ötletetek, ne kíméljetek, hátha még nem ismerem.