HTML

nathanp kajás dolgai

Ételek, italok, és dolgok körülöttük
Konkrétabban

Friss topikok

  • naneee3: Hűűű! Pont így szeretem. Rengeteg sonkát spóroltam össze húsvétkor, így napokig kitolhatom az élve... (2012.04.11. 21:24) Un hemendex, mademoiselle?
  • Yvettebabacool: @Celtic: a babot ha felig megfozod a finglevet le kell rola folyatni, akkor fingmentes lesz (2010.08.05. 21:15) Mistadobalina Mr. BAB Dobalina
  • Yvettebabacool: A hazi kecsop jelentoseget a mai magyar asszonyok haztartasaban alabecsulni igencsak fegyelmezetle... (2010.08.05. 21:13) Házi ketchup
  • regisztráltam: Áááá! Egyik fő kedvenc kaja!! Mennyit ettünk az utcai árusoknál ilyet odaát! Telitalálat. (2010.03.11. 19:30) Csevapcsicsa vagy mi a picsa
  • readea: Ale lubię Zubrówkę z sokiem jabłkowym i bez. (2010.03.05. 19:59) Rześki Ogórek

Linkblog

2010.03.21. 09:05 chef nathanp

Házi ketchup

A kecsáp a magyar háziasszony folyékony vegetája. Milánói szósz? Kecsáp! Kínai keresztmama-módon? Kecsáp! Csilisbab? Kecsáp! Sonkás toast? Kecsáp! A bűvős flakon mindig kéznél van, ráadásul mivel máshogy ejtjük, mint ahogy leírjuk, kicsit mindig kuriózum marad.

 - Mit tehetek rá? Kecsöp-mustár-majonéz?

 - Ebben a sorrendben, csókolom!

Nálunk is volt a hűtőben mindig - virslihez, sültkrumplihoz, rántotthúshoz, és a húgom halálra rémítéséhez. Egy nyolc éves kislánynak viccesen komoly traumát lehet okozni azzal, hogy hörögve betámolyogsz a szobájába és amikor lámpát kapcsol, művérként tolod ki a szádból a paradicsomszószt, miközben az élőhalottak mohó tekintetével bámulod. A flakon kialakítása tökéletes fluidfegyverré is teszi, erről a bringás kiscsávók tudnának mesélni, akiknek az arcukba csapott az égi áldás, első emeleti szobám ablakának lőréséből. Szóval a mi családunkban fogyott a kecsöp rendesen.

A kecsöp csak nálunk jelenti önmagában a nátrium-benzoátos paradicsomszószt. A Fülöp-szigeteken létezik például banán kecsáp. Az egyik legpatinásabb prodjúszer, H.J. Heinz is reszelt tormapürével kezdte a bizniszt 1869-ben, majd hét év múltával piacra dobta a Tomato Ketchupöt és igaz, hogy az evidensnek tűnő fejre állított flakonra 2001-ig kellett várni, mára csak az nem gyárt kecsöpöt, aki hülye és nincs flakonozó gyártósora.

A házi ketchup köszönőviszonyban sincs a mai 'tartósítószer hozzáadása nélkül készült'-tel, annyiban talán, hogy utóbbiban is van zeller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ebből kecsöp? Ne már!

 Hátszínszték zsályás-rozmaringos krumplival és házi kecsöppel

 Az óbudai piac hentesei eskü alatt vallották, hogy legalább három napig kell pácolni egy hátszín vagy fehérpecsenye szeletet, anélkül olyan lesz, mint a cipőtalp. Sanya! Jelentem, nem kell! Kicsit kiütöttem a kb. 20 dekás szeleteket vizes klopfolóval, sóztam, borsoztam és amíg a kecsöp rotyogott, olajban pihentettem. Aztán felcsaptam a kontaktgrill felülről is sütős oldalára, és 12 perc alatt megsütöttem. Ezalatt a túloldalon, ami sima grill-lap, az előtte negyed óráig főzött felkarikázott krumplit pirítottam rozmaringgal és zsályával.

De a lényeg a kecsöp: 1 fej kockára vágott vöröslilahagymát, fél fej aprított édesköménygumót, 1 szár hasonlóan apró zellert, némi friss gyömbért, fél bokor bazsalikomot, 1 összevágott csilipaprikával, korianderrel, kis fokhagymával olívaolajon felcsaptam a lángra. A cucc negyed óra alatt megpuhult, ekkor ment rá a fél kiló összevágott paradicsom, meg egy pohár víz. Lehúztam a lángot és összefőztem. Só, bors, ahogy kell, majd a sűrűre rottyantott cuccot botmixerrel kecsöppé trutymákoltam. Vörösborfétisesek a víz mellé simán löttyinthetnek egy korty kadarkát.

Gondolom, hogy a halovány, de édes spanyol paradicsomnak, meg a rengeteg világos színű összetevőnek köszönhetően a házi kecsöp aranysárga lett, az íze viszont... Tavaszbomba!

Melós cucc, de érdemes nekiugrani. A flakonos kecsöpöt azért ne dobjuk ki! Jó az virslihez, sültkrumplihoz, rántott húshoz, azaz hétköznap mindenhez!

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://merokanal.blog.hu/api/trackback/id/tr1001854655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bence84 2010.03.21. 11:24:07

Nagy kecsap fanként mindenképp kipróbálom a receptet! Édesköménygumót hol lehet beszerezni? Köszi!

ZeDDy85 2010.03.21. 11:38:16

Székesfehérvári Auchanba lehet kapni édesköményt, gondolom ez más városok madaras teszkójában is így van.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2010.03.21. 11:52:29

Namost, vöröshagyma, mint a szövegben, vagy lilahagyma, mint a képen? Csak a kötözködés kedvéért... :)
Amúgy ez nem ketchup, hanem valamiféle paradicsommártás, legalább is az én értelmezésemben a ketchupban lényegesen kisebb arányban szerepelnek az egyéb összetevők (vagy éppen csak aromatizálnak, nem kerülnek beleturmixolásra).
A bazsalikomot kár negyed óráig főzni, az íze annyi idő alatt javarészt elvész, én csak a főzést követően keverném bele a még forró cuccba, hagynám kicsit állni és aztán leszűrni/mixelni. Kevés cukrot is tennék bele, ami egyrészt ízfokozó, másrészt a ketchupba valahogy kell egy hangyányi édesség.

Beautyqueen 2010.03.24. 11:15:32

anyám is próbálkozott egyik éven ilyen házi kecsappal. csinált vagy 30 üveggel, a befőttestől a szörpös üvegen keresztül mindenben ez volt. dominált benne a fokhagyma meg még valami, ami miatt hiába kínálgatta a vasárnapi ebédhez, inkább küldtük a befőttet meg a csalamádét.

apám bevitte a melóhelyére, hátha ott elfogy, de senkinek se kellett, miután megkóstolta.
bizonyítandó, hogy itt igenis kitűnő anyagról beszélünk, fogadott a vasutas kollégákkal pár ezerben meg egy tekercs vécépapírban (!), hogy megissza egy húzásra a 7 decis házi kecsapot. nagy levegővel lehúzta egyszerre, bár saját elmondása szerint a vége kicsit visszabüffent, de a becsület meg lett védve.

a nap hátralevő részében egy ezzel megbízott személy követte mindenhova, aki arra figyelt, lesz -e szapora a dologból...

kb ez jut eszembe a házi kecsapról.

ehran 2010.05.25. 17:32:05

Valóban nagyon jó a házilag készített kecsöp, egy jótanács: a bazsalikomot ne tedd bele az elején, mert érzékeny a hőre, gyorsan elveszíti így az ízét, aromáját.

TradeMark 2010.06.08. 14:10:57

ha lesz időd, folytasd ezt a blogot, mert kurva jó! hiánypótló.

Yvettebabacool 2010.08.05. 21:13:01

A hazi kecsop jelentoseget a mai magyar asszonyok haztartasaban alabecsulni igencsak fegyelmezetlen, elhamarkodott, es alattomosan lejarato lepes. Hisz mivel is bolondithatunk meg egy rakatnyi ovodast a szopoalarcban csuszkalo nagybacsi segge ala cseppentve? Hat a hazikecsoppel! Milanoi makaroni parizsibo`? Hazikecsop!
Elfogyott a lekvar? Adjal tuzforro teat a gyermekednek,egesd el a nyelvet rendesen, alaposan, s rogton beadhatod neki, hogy a hazikecsopos kenyer a nagyi malnasbucija!
Kivalo tenyfeltaro iras, s gyonyoru illusztracio!
süti beállítások módosítása